top of page

Finále přehlídky tříletých klisen 2024 - výsledky

Aktualizováno: před 5 dny



Poslední srpnový víkend neodmyslitelně patří k vrcholu chovatelských akcí roku. V pátek a v sobotu 31.8.2024 hostil Zemský hřebčinec Písek finále KMK. Atraktivním bodem pátečního večerního programu byla i Soutěž ve skoku tříletých klisen, která je finančně štědře dotovaná spolkem Český teplokrevník. Hlavní akcí spolku je Celostátní přehlídka tříletých klisen a klisen s hříbaty plemene český teplokrevník, která se konala v neděli 1.9.2024.


Akci uspořádal Zemský hřebčinec Písek ve spolupráci se spolkem Český teplokrevník z.s. a ASCHK ČR. Účastníci přehlídky byli vybráni z oblastních kol dle klíče stanoveného RPK. Pro tříleté klisny byla připravena dotace v celkové výši 30 000 Kč a příspěvek na cestovné. Komise hodnotila sedmnáct klisen ve složení : Hana Civišová, Jan Chýle, Kateřina Hanušová a Jakub Štěrba. Vše doprovázel předseda spolku Jan Chýle odborným komentářem a po posouzení byli diváci slovním hodnocením seznámeni s popisem klisny. Všechny klisny byly předvedeny ve výborné kondici a díky profesionálnímu týmu předvaděčů se mohli ukázat v tom nejlepším světle.



Šampionkou tříletých klisen ročníku 2024 se stala 62/242 Ropina N po hannoverském hřebci 5181 Quaid. Hnědka z chovu pana Richarda Nováka se do celostátního finále kvalifikovala z oblastní přehlídky v jihomoravských Našiměřicích. Komise ocenila pěkný samičí výraz, výborné celkové osvalení , krásnou hlavu, dobře tvarovaný krk, výrazný fundament a dobrý pohyb v kroku i v klusu. Z matky 11/796 Charlotte JJ po Christon pochází i hřebeček 52/161 Draken N po Delox, který zvítězil na oblastní přehlídce, ale finále se bohužel neúčastnil.



Vícešampionkou celostátní přehlídky pro rok 2024 byla vyhlášena klisna 7/833 Fiona z chovu paní Petry Charvátové. Dcera oldenburského hřebce 5320 Donthargos z matky Finesse po Incello se do finále kvalifikovala z přehlídky na Ptýrově. Komisi zaujala výborným moderním typem sportovního koně. Souladná klisna s výbornou horní linií, celkově dobře stavěná černá hnědka s výborně úhlovanými klouby a dobře utvářenými kopyty. Z mechaniky pohybu vynikl kráčivý krok a nadprůměrný klus.



Na celkově třetím místě se umístila vítězka jihočeské oblastní přehlídky. Hnědka 17/517 Caramela M.K.D. po Cannon Reuvekam´s Z z matky 11/202 Grácie po Guidam Sohn z chovu pana Václava Marouška zaujme znalce svým prochováním na holandského hřebce Guidam. Klisna v polokrevném typu sportovního koně je souladná, harmonická, přiměřeně ušlechtilá s pěknou hlavou, dobrým pohlavním výrazem, s dobrou horní linií a výbornou mechanikou pohybu. Do finále se kvalifikovala i klisna 17/519 Carmen M.K.D. po po Cannon Reuvekam´s Z z matky 17/692 Chala po Landino. Příslušnice rodiny hessenské klisny Charity pochází rovněž z chovu pana Marouška z Myslína, stejně jako klisnička Agonie M.K.D. po Aristo Z z matky 17/813 Connie po Cascavello, která byla úspěšná ve finálové přehlídce klisen s hříbaty ročníku 2024. Gratulujeme.



Klisna 44/842 Hifry se do finále kvalifikovala z oblastní výstavy v Sedličkách. Tmavá hnědka po drezurním oldenburském hřebci 2592 Faustinus z matky 44/469 Hispa po Cry For Me původem náleží k původní kinské rodině H. Bohužel v porevolučních dobách skončila většina koní z této rodiny v rukou překupníků. V zahraničí tak můžeme sledovat vynikající renomé potomků klisny 41/717 Hanika po Almhirt týnský. Ze stejné chlumecké rodiny tedy v již v zahraničí pochází plemenný hřebec Bosco (nar.2013, Benico x Quaterback) nebo známější Wolkenwind (nar.2003, Wolkentanz I x Garut humbursky). Chov paní Pavlíny Lelkové tak záslužně pomáhá udržet tyto cené geny v rukou českých chovatelů. S radostí tak můžeme sledovat úspěchy hřebce 44/729 Hirsch v soutěžích spřežení stupně T* a tříletá Hifry zaujala komisi korektní souladnou stavbou těla, výbornou výstavní kondicí, dobrou horní linií i kvalitními prostornými chody.



Pan Radek Vitásek zaznamenal v neděli doslova chovatelský hattrick. Do celostátního finále se mu kvalifikovaly dvě dcery hřebce 2686 Ares (Aristo Z x Faraday). Nejlépe se komisi líbila černá hnědka 84/440 Vltava RVP po trakénském hřebci Millenium. Klisna se prezentovala ve velmi dobrém typu, dostatečně mohutná s dobře utvářenými klouby a dobře vázanou horní linií. Z chodů komise ocenila pružný vyvážený elastický klus a dobrý krok. Matka 90/399 Visla Swarovska RVP po oldenburském Swarovski pochází ze stejné pohořelické rodiny klisny 120 Valuta jako výše zmíněný Ares či jeho polobratr hřebec 1944 Falkence .



Výsledky :

  1. 62/242 Ropina N (Quaid x Christon)

  2. 7/833 Fiona (Donthargos x Incello)

  3. 17/517 Caramela M.K.D. (Cannon Reuvekamp´s Z x Guidam Sohn)

  4. 44/842 Hifry (Faustinus x Cry For Me)

  5. 84/440 Vltava RVP (Millenium x Swarovski)



Finálové přehlídky se dále účastnily i tyto klisny :



Text a foto : Veronika Konvalinková



Pro chovatele a majitele klisen celý den dokumentovaly i fotografky Martina Kůstková a Míša Šindelářová

326 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page