top of page

Finále KMK drezura



Zemský hřebčinec Písek se po pořádání finále skokového KMK zhostil i pořádání finále KMK v drezuře. O víkendu 21.-22.9.2024 bylo kolbiště plné mladých drezurních nadějí. Jezdci měli možnost tréninků již v pátek 20.9. tak, aby se koně dostatečně seznámili s prostředím. Sbor rozhodčích pracoval ve složení : Karolína Žižková, MUDr. Romana Marešová a jezdci po dojetí úlohy obdrželi detailní odborný slovní komentář od německé rozhodčí paní Kathrin Müller.


Drezurní finále je dvoukolové. Výsledné pořadí tvoří průměr součtu procent z prvního a druhého dne. Pořadí startů ve finále je v prvním kole losováno. Ve druhém kole startují koně v obráceném pořadí prvního kola.



Pro mladé čtyřleté koně byla vypsána úloha 4U/2022. Šampionkou kategorie čtyřletých klisen pro rok 2024 se stala Prima Donna M po 5265 Glamourdale. S jezdkyní Idou Vavříkovou zvítězila s přehledem v obou kolech. V úloze ukázala výbornou mechaniku pohybu, v klusu velmi uvolněný elastický pohyb s dostatečnou volností lopatky, krok byl uvolněný pravidelný s dostatečným přešlapem , ve cvalu byla vysoko hodnocena tendence do kopce s dobrou energií zádě. Výborná mechanika pohybu předurčuje tuto talentovanou hnědku pro nejvyšší drezurní soutěže. Gratulujeme.



Jezdec Fabrizio Sigismondi sedlal jako jediný v této soutěži klisnu plemene český teplokrevník. Vranka 91/921 Donna Faustina po oldenburském hřebci Faustinus z hannoverské matky Donnavera po Don Index podala v neděli lepší výkon než při sobotní jízdě, ale na první příčky souhrnných 75,6% bohužel nestačilo. Elegantní klisna z chovu Dressage Academy měla dobrý aktivní klus a po celou dobu úlohy byla uvolněná na jemném přilnutí. Krok byl nejlepším chodem, rozhodčími oceněn známkou 8,0 jako aktivní a jdoucí správně přes hřbet. Za pěkné předvedení obdržela dvojice 7,5 bodu a 7,7 získala za perspektivu.



Šampionem čtyřletých hřebců a valachů se stal oldenburský valach Leonardo Vivaldi po Le Vivaldi. Jezdkyně Vanda Bělinová jej v loňském roce úspěšně prezentovala na přehlídce tříletých koní se zaměřením na mechaniku pohybu, kterou ještě jako hřebec s přehledem vyhrál. I ve finále KMK si po dojetí úlohy vysloužil potlesk diváků. Klus měl pravidelný, uvolněný, ve správném rytmu s dobře uvolněnou plecí. V kroku získal 8,5 bodu za výborný přešlap a dobrou práci přes hřbet. Cval byl hodnocen známkou 8,2 za přirozený uvolněný pohyb s tendencí do kopce. Celkově se jevil jako poslušný kůň jdoucí ve správném taktu na dobrém přilnutí. Za perspektivu pro budoucí drezurní sport získal 8,3 bodu.



Kariéru valacha 17/484 Charm po Cannon Reuvekamp´s Z z matky 17/305 Chrpa po Heartbreak ZH sledujeme doslova po celé čtyři roky. Jako příslušník rodiny klisny Charity prošel testační odchovnou Nový Dvůr u Písku. Jeho pravá sestra 17/527 Chudobka se v letošním roce úspěšně účastnila výkonnostních zkoušek tříletých klisen v ZH Písek. Charm prokazuje kvality rodiny svým sportovním talentem. Již po zkouškách výkonnosti tříletých hřebců projevil skokový potenciál a naplno jej rozvinul v kvalifikačních kolech skokového KMK. Všestranný potenciál a dobrá mechanika pohybu mu umožnila konkurovat koním s čistě drezurním původem. Od komisařek byl hodnocen jako mladý perspektivní kůň na dobré výcvikové cestě. Jezdkyně Sára Kotisová jej předvedla na jemném přilnutí, v klusu ukázal pravidelný uvolněný aktivní klus s dostatečným prodloužením. Krok pravidelný, uvolněný s dobrým přešlapem. Cval s dobrým odrazem a v dobré rovnováze byl ohodnocen známkou 7,9. Výsledek 75,6% a 78% pro tuto dvojici z JK Falea znamenal druhé místo ve finále drezurního KMK. Gratulujeme.


V kategorii čtyřletých hřebců a valachů se mezi sebou utkalo dvanáct nadějných dvojic. Osm koní se narodilo u českých chovatelů a z toho měla plemenná kniha českého teplokrevníka v této soutěži pět zástupců. Jezdkyně Michaela Pelnářová pod sedlem předváděla valacha 10/988 The-Sandros po 1980 Trevis z oldenburské matky De La Sandrina po Dr. Jackson D. V celkovém součtu bodů z obou úloh se pohyboval na úrovni 74,4% a 75% což mu ve výsledku zajistilo páté místo.


Plemennou knihu ČT dále reprezentovali:


Plemenná kniha českého sportovního koně slavila vítězku v kategorii pětiletých klisen. Vítězkou se stala Kamila Kotyzová s hnědkou 80/314 Cha-Cha po oblíbeném holštýnském hřebci 1746 Chico´s Boy z oldenburské matky Alice po Aquilano.


Plemenná kniha českého teplokrevníka měla mezi jedenácti klisnami tři zástupkyně. Nejlépe byla hodnocena vítězka kategorie čtyřletých klisen z roku 2023. Hnědka 18/679 Consuela po holštýnském hřebci 2465 Casual z matky 18/364 Classica po Cassilius pochází z chovu pana Petra Kříže. Ve finále KMK klisnu sedlal Pavel Liška. Klus předvedla v dobrém taktu, nejlepší známkou 8,5 byl hodnocen pravidelný krok s dobrým posunem vpřed, za aktivní cval získala 7,3 bodu. Aktivní pozorná klisna čekající na pomůcky jezdce byla v neděli prostupnější než při sobotní jízdě, přesto zisk 76,2 % na dekorované pozice nestačil.



V drezurním obdélníku se dobře předvedla i 18/650 Firefly po Firestone. Matka 13/789 Carisma po Caleto III má sama drezurní výkonnost stupně T a nyní je její potenciál zúročen v chovu. Mezi čtyřletými klisnami startovala i 80/526 Fairytale po Faustinus a i další tři její hříbata po drezurních hřebcích nám dávají naději, že o jejích potomcích v drezurním sportu ještě uslyšíme.



V předchozím článku jsem psali o úspěchu tříleté klisny 39/888 Cocaina, která se velmi dobře přezentovala na výkonnostních zkouškách tříletých klisen ve Svinčicích. V drezurním obdélníku mezitím s Petrou Svobodovou sportuje její pravá starší sestra 39/852 Catch My Shadow po 1478 Cool Paradise z matky 38/287 Gwyneth-Calando po Libertus. Komisi se jevila jako klisna s pravidleným aktivním klusem na dobré výcvikové cestě.


Majitelé hřebců umístěných ve finále kategorie 5letých na 1. místě a kategorie 6letých na 1. až 3. místě mají právo požádat o výběr hřebce do PK ČT. V letošním roce vyhrál kategorii pětiletých hřebců a valachů Vladimír Bláha s oldenburským valachem Fagio po Secret. Ve finále šestiletých se prezentovali pouze čtyři dvojice. Šampionem KMK se stal oldenburský valach Franklin´s Donnerhall po Franklin s jezdkyní Petrou Miki Civišovou. Český teplokrevník v těchto soutěžích bohužel neměl zastoupení.


Při sledování zvyšujícího se podílu drezurních koní v původech tříletých klisen a letošních hříbat na oblastních přehlídkách, je do budoucna jistě naděje, že počty koní plemene český teplokrevník budou v drezurních soutěžích pozvolna stoupat. Již nyní je tato tendence pozitivně vidět a my velmi děkujeme všem, kteří prezentují mladé koně v drezurním obdélníku a podporují tak konkurenceschopnost našeho chovu mezi zahraničními importy.


Určitě zajímavé bude sledovat potomstvo hannoverského hřebce 3176 Beau Dream po Benetton Dream (Brentano II x Rotspon) z matky po Sandro Hit. Charismatický ryzák sám pro úraz musel předčasně ukončit sportovní kariéru a mohl se tak naplno věnovat roli plemeníka. Hlavně díky Stáji Umlauf vzrůstá podíl jeho krve v rodokmenech koní českého chovu. Jeho nejstarší potomci jsou letos sedmiletí a sportují na úrovni S* v drezuře. V roce 2024 sportovalo v drezurních soutěžích dle chovatelského modulu 17 jeho potomků. Jen ve finále KMK měl osm potomků ze 43 startujících koní. Hřebec získal oprávnění působit v plemenné knize českého teplokrevníka a věříme, že svým potenciálem obohatí chov drezurních koní v Čechách. Již nyní je jeho jméno na téměř každé startovní listině drezurních soutěží.


text a foto : Veronika Konvalinková







165 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commenti


bottom of page